ATELIER

VAN

MAMEREN

over mij en het atelier

Over mijzelf

 

Arnout is beeldend kunstenaar en architectonisch vormgever. In mijn studio in Schiedam waar vroeger de bekende gebroeders de Wit stoelen werden gemaakt en waar ook de chocolade fabriek de Baronie was gevestigd, maak ik mijn  schilderijen en tekeningen maar daarnaast ook ontwerpen voor duurzame woningen en stedenbouwkundige plannen en met name earthbag building. Dit laatste doe ik onder de naam Artvark sustainable building projects.

Ik ben geboren in Kaapstad, Zuid Afrika, maar  opgegroeid in de muziekschool van mijn vader in Winschoten. Geispireerd door muziek dat altijd om mij heen was heb ik altijd geschilderd en getekend zo jong als ik was. Toch ben ik autodidact, na mijn middelbare school wilde ik bouwkunde studeren, geïnspireerd door vooral de klassieke bouwkunst ging ik naar de HTS bouwkunde en daarna naar de TU delft architectuur en heb daarna mijn atelier begonnen onder de naam atelier Kingma en van Mameren, buro voor architectuur en beeldende kunst. In die tijd heb ik samen met Wilma Kingma veel woning en stedenbouwkundige plannen gerealiseerd in Nederland. Gelijktijdig bleef ik schilderen en tekenen en had regelmatig exposities. De omslag was in 2014 en heb mij nu alleen gericht op mijn schilders activiteiten en daarnaast het ontwikkelen van duurzame low tech architectuur waaronder earthbagbuilding.

Daarin zijn de expressie en persoonlijke projectie op de mens en zijn omgeving en natuur de bindende factoren in mijn werk. Organisch, zoekend en sensibel om uitdrukking te geven aan datgene wat je niet kan zien maar alleen is te ervaren door te voelen en je verstand even los te laten.

exposities

 

2016 -Galerie ArtAttack, Rotterdam - schilderijen en tekeningen.

 

2016 -Galerie Serruys, Rotterdam - schilderijen en tekeningen.

http://www.galerieserruys.nl/Tentoonstelling.htm

2016 - Expo Geuzenmaand, Kade 40, Vlaardingen - groepstentoonstelling.

http://www.geuzenmaand.nl/programma/

 

2016 - Nieuwe Impuls, Schiedam - groepstentoonstelling

http://ruimteinbeweging.nl/news/kunstwerkt-nodigt-u-van-harte-uit-voor-de-expositie-nieuwe-impuls-2016-op-onze-nieuwe-expositieplek-ruimte-in-beweging/

 

 

2015 - Pand Paulus, Schiedam - KunstKerst - groepstentoonstelling

2015 - Atelier van Mameren, Schiedam - Visions of 2 Natures, expositie van Andre Korevaar en  Arnout van Mameren

2015 - Galerie ArtAttack Rotterdam.

http://www.artattackrotterdam.com/exhibitions.html

 

 

 

2014 - city hall, Heerhugowaard

 

 

2013 - Galerie Oranjerie, Amsterdam

2013 - Galerie Jabelle, Schiedam

 

1994 -  Galerie de   Brieder, Rotterdam

1993 -  Galerie "de Zonnehof" in Amersfoort, C.B.K.

               Hoogspanning/Levensgevaarlijk - de architectuur van het transformatiehuisje

1993 - Galerie de Brieder, Rotterdam

1993 - Expositie in O.B.R. , Rotterdam

1992 - Expositie Zuiderkerk, Amsterdam. Presentatie woningen Nieuw-Sloten

1992 - Expositie Cultureel Centrum "de Klinker", Winschoten

1992 - Gallerie Etcetera, Bergen op Zoom. Exhibition paintings and drawings  with Arie Molendijk

1990 - Expositie Bouwrai, Amsterdam.

1989 - Holland-Amerika line, Rotterdam. Exhibition improvement postwar residential, 5x5 manifestation

 

 

 

 

cv

 

Adres: Nieuwe Haven 91

Plaats: 3116 AB Schiedam

Telefoon: +31650634095

+31103040205

E-mail: arnoutvanmameren@icloud.com

 

 

 

 

 

Geboortedatum: 04-02-1959

Geboorteplaats: Kaapstad (Zuid-Afrika)

 

Opleidingen

1982-1998 TU-Delft Architectuur

1978-1982 HTS Bouwkunde te Groningen

1978-1972 HAVO Winschoter Scholengemeenschap

 

Werkervaring

2014-heden direkteur Atelier van Mameren te Schiedam

1990-2014 directeur Atelier Kingma & van Mameren bv. Bureau voor Architectuur en Beeldende Kunst te Schiedam

1988-1990 stedenbouwkundig ontwerper bij Kuiper Compagnons

 

Branche

ruimtelijk ontwerp en beeldende kunst

 

Functie

directeur en oprichter, architectonisch ontwerper, beeldend kunstenaar, ondernemer.

 

Werkzaamheden

ontwerpen en uitwerken van architectonische en stedenbouwkundige plannen.

Beeldend kunstenaar met exposities van eigen werk, schilderijen en tekeningen

Houtwerkplaats met lijstenmakerij

heden zelfstandig beeldend kunstenaar

 

 

Werkzaamheden: visualiseren, illustraties, maken van objecten in hout,schilderen en tekenen.

over het atelier

 

In de studio aan de Nieuwe Haven in Schiedam maak ik mijn schilderijen en tekeningen. Het is voor mij een erg inspirerend gebouw met veel licht en open ruimtes.

Deze oude fabriek uit 1927 heeft een rijke geschiedenis en was vroeger in gebruik door de gebroeders de Wit, de grote concurrent van de Gipsen stoelen, die hier hun prachtige stalen buizen stoelen maakten. Maar de chocolade fabriek "de Baronie" was de eerste die dit complex in de jaren 20 kocht en uitbreidde.

 

Deze studio wordt ook gebruikt voor lezingen, workshops en exposities. Op de nieuws page kunt u volgen wanneer en wat er wordt georganiseerd. Ook is het mogelijk deze ruimte te huren voor een speciale avond of gebeurtenis. Hiervoor kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

de gebroeders de Wit
De Wit stoel
Bus de Baronie
De studio: Atelier van Mameren
De busjes van de Baronie
de Baronie
De Wit stoel
Entree van de studio

Historie

 
 
 
Ontstaansgeschiedenis Baronie N.V.
 
Rotterdam 1912Op 12 januari 1912 begonnen Marinus Barents, ex-vertegenwoordiger bij Bensdorp Chocolade, en Antonie de Rot, verzekeraar, onder de naam “Barents & De Rot” met het maken van suikergoed in een pakhuis uit 1899 aan de Vinkenstraat 6-8 te Rotterdam. Niet veel later gingen ze ook platte chocolade en bonbons maken. De samenwerking tussen de heren duurde slechts een paar jaar, omdat De Rot al snel terug ging naar zijn oude werk. In 1920 vond Barents een nieuwe partner in Egbert Nieuwenhuis.Zij kenden elkaar uit de tijd dat Barents als vertegenwoordiger van de Amsterdamse chocoladefabriek Bensdorp geregeld over de vloer kwam bij de banketbakkerij van Nieuwenhuis aan de Noordsingel in Rotterdam. Ondanks de nieuwe kopmannen bleef de firma “Barents & de Rot” heten, mede vanwege de opgebouwde goede naam. Ten tijde van de nieuwe samenwerking werkten er zes personen bij het bedrijf. Verhuizing naar SchiedamDe samenwerking verliep goed en het aantal werknemers groeide in vijf jaar van zes naar dertig mensen. Het bedrijfspand aan de Vinkenstraat werd al snel te klein voor de firma Barents & De Rot. Barents en Nieuwenhuis gingen op zoek naar een nieuw onderkomen en vonden een oude timmermanswerkplaats aan de Warande 36 – 38 in Schiedam. Ze kochten dit pand en tekenden op 20 augustus 1925 de vergunning voor het gebruik als chocoladefabriek. Direct daarna verhuisde de firma naar dit gebouw. De zaken bleven uitstekend gaan. De fabriek aan de Warande was na 2,5 jaar alweer aan uitbreiding toe. In 1928 werd een nieuw pand aan de achterzijde bijgebouwd. N.V. Cacao- en chocoladefabriek BaronieIn 1930 veranderde de firma haar naam. De naam van Nieuwenhuis werd in de nieuwe naam meegenomen, maar ook medeoprichter De Rot bleef zijn vermelding houden, ondanks dat hij al tien jaar geen deel meer uitmaakte van de directie. De nieuwe naam was een samenvoeging van de eerste letters van de namen BArents, de ROt en NIEwen- huis. Vanaf dat moment heette het bedrijf N.V. Cacao- en chocoladefabriek “Baronie”. 
 
 

Fabriek van Stalen Meubelen Gebroeders de Wit nv. te Schiedam.
Een stoel die letterlijk gegoten zit, dat was de ambitie van meubelmakers Thomas Wolter de Wit 1909-1991 en Martinus Christianus de Wit 1912-1985. Onder de naam de Gebroeders de Wit groeiden ze uit tot functionalist pur sang, bij wie het zitcomfort allesbepalend was. Met hun buisstoelen gingen ze de strijd aan met de veel bekendere tijdgenoot Willem Gispen. Grappig genoeg leerde Toon de Wit het vak bij Gispen zelf, waar hij in de jaren dertig op de ontwerpafdeling zat. Direct na de oorlog besluit Toon de Wit samen met zijn broer Martien het heft in handen te nemen. 

Ze beginnen een eigen meubelfabriek in Schiedam. Toon de Wit tekende voor het design, broer Martien was de technische man die zich over de buigconstructie boog. In de jaren vijftig en zestig slaagden de broers er zo in technisch perfecte meubelen te ontwerpen. Daarbij gingen ze niet over een nacht ijs, weet de zoon en naamgenoot van Martien de Wit. We moesten thuis altijd proefmodellen uit proberen' aldus Martien de Wit jr. Mijn vader verbeterde zijn prototypes voortdurend. Een las die niet mooi was afgewerkt, daar kon hij zich vreselijk aan storen. Hij was een echte perfectionist. Dat de stoelen van de gebroeders de Wit minder bekend zijn dan bijvoorbeeld ontwerpen van concurrent Gispen, komt grotendeels  door de broers zelf. Zij legden zich vooral toe op de fabricage, van marketing en reclame moesten ze niets hebben. De Wit, een goede stoel verkoopt zichzelf, was het motto van mijn vader. Ze hadden voor die tijd en lange levertijd van acht weken. Als mensen daarover klaagden, moesten ze maar naar een ander gaan. Gebroeders de Wit werd in de jaren vijftig een van de grootleveranciers van het Rijksinkoopbureau, die de kantoren van ambtenaren inrichtte. Bij Hoogovens en de Belastingdienst zaten ze massaal op de buisframe stoelen van de Wit. Ook de plaatselijke notabelen waren kind aan huis. De burgermeester van buurgemeente  Vlaardingen bijvoorbeeld zocht zijn                                                                                                             vergaderstoel eigenhandig uit in de fabriek in Schiedam. Het succes van hun meubels deed de broers stijgen op de maatschappelijke ladder.